arrow
Recipes

Perfekta steken

Du kommer att ändra hur du tänker på stek efter att ha prövat denna metod för att preppa och tillaga kött. 

Den perfekta steken delar upp tillagningen i två distinkta steg – internt och externt. Men den viktigaste startpunkten är att använda det bästa och mest hållbart uppfödda köttet. 

15 minuter

Förberedning 

2 tim

Tillagning

Medium

Kostnad 

Medium

Svårighetsgrad 

Förberedning

Ta det benfria köttstycket och torka det så torrt som möjligt. Lägg köttet i en vakuumtillagningspåse, addera salt, muscovadosocker, peppar, en klick smör och en kvist rosmarin. 

Vakuumtillagning

Ta vakuumpåsen med köttet och kryddorna, ställ in sous-vide-cirkulatorn på 40°C, lägg i steken och tillaga i minst 2 tim. 

Köttets innertemperatur: 

  • 50-55°C rare 
  • 56-63°C medium 
  • 70-75°C well done 

Under den här processen aktiveras enzymer som agerar för köttets fibernedbrytning vilket gör köttet mört. Rent praktiskt sätter du igång en lufttorkningsprocess i ditt hemmakök. 

Grill

Lyft ur köttet ur påsen och torka av det med hushållspapper. Grilla köttet i 1 min på varje sida, i grillpanna eller på en stekplatta som är över 140°C. 

Vid denna temperatur triggas Maillardreaktionen vilket känns igen på den omisskännliga doften av grillat, och som sker när socker och proteiner karamelliseras. 

Bevara & förvara

Lägg köttet i blast chillern och med ”Blast chilling” / positiv chockkylning (ner till 3°C) kan köttet hålla i kylskåpet upp till 8 dagar. Eller frys ner köttet (-18°C) och förvara i frysen upp till 2 månader. 

Elettrodomestici in Acciaio, Colonna Stellata ILVE

Stek som på restaurant

Innan du tillagar entrecôten, lägg köttet i vakuumlådan och aktivera ”Chef”-cykeln för att snabbmarinera köttet. Denna process ihop med vakuumtillagningen garanterar ett otroligt mört kött med marinadens alla smaker. 

Istället för att använda sous-vide-cirkulatorn kan du använda ultrakombiugnen på 45°C i ångläge. Lägg in köttet och tillaga i minst 2 tim. 

Kolla in våra ILVE Star-kolumner
arrow

Related articles